Psycho-rehabilitační pobyt - víkendový pro rodiny s malými dětmi jaro 2019

V termínu od 08. 03. 2019 do 10. 03. 2019 se uskutečnil víkendový psychorelaxační pobyt pro rodiny s malými dětmi. Pobyt se konal v RC Smečno.

Rodiny se sjely již v pátek. Děti si rozebraly naše úžasné asistentky a rodiče se po rychlém seznámení ponořili do debat o společných problémech, jako je výběr vozíku a jiných kompenzačních pomůcek, návštěvy SPC (Speciální pedagogické centrum), výběr vhodných školek a škol, návštěvy specialistů, kontroly u fyzioterapeutů, skloubení práce a starosti o dítě, vedlejší účinky užívání kortikoidů, novinky ve výzkumu atd. Tyto problémy a mnohá další témata se řešily až do neděle. Každý rodič tak odjel obohacený o nové informace a kontakty, cožje prostě k nezaplacení.

V sobotu převzali nad programem záštitu dobrovolníci z firmy LEGO. To bylo radosti! Malí i velcí si prostě rádi hrají a skládají kostičky.  Ale program nebyl jen o skládání lega, dobrovolníci připravili další program. Dopoledne své dovednosti představili zástupci seskupení LARP. Děti si mohly vyzkoušet boj s nepřítelem, zastřílet z luku a podívat se na krásná představení. Odpoledne je vystřídali nadšenci z Canisterapie Kladno.  Přivezli sebou 4 canisterapeutické pejsky a děti se s nimi mohly nejen pomazlit, ale také jim dávat povely a odměňovat dobrůtkami.  Bohatý program všechny děti tak vyčerpal, že večer šly všechny spát mnohem dříve než obvykle.

V neděli nám počasí nepřálo, z plánovaných motokár sešlo. Děti se tudíž věnovaly náhradnímu programu a tvořily, malovaly, vyráběly a taky trochu zlobily. A rodiče? Ti relaxovali a využívali možnosti konzultací s odborníky z našeho projektu Společná cesta. K dispozici byla poradkyně domácí péče, ergoterapeutka, fyzioterapeutka, ventilační sestra a psycholožka.

Příležitost potkat se s jinými rodiči je ničím nenahraditelná. Rodina, přátelé a známi nikdy nedokáží zcela pochopit, co jako rodič prožíváte, trpí-li vaše dítě nevyléčitelnou nemocí. A tak ten pocit, že existuje někdo, kdo má stejné problémy, prožívá stejné věci jako vy, je k nezaplacení.  Navíc je to obrovsky přínosné i pro děti. Mít kámoše co řeší stejné věci je super! Děkujeme organizátorům akce, všem partnerům i úžasným asistentům, bez vás všech bychom takovéto akce pořádat nemohli.

Fotit nás přijela úžasná fotografka Iva Svobodová.

Podpořeno z projektu Pomozte dětem organizovaného Nadací rozvoje občanské společnosti a Českou televizí
Podpořeno z projektu NF Avast
Pobyt byl realizován za finanční podpory Ministerstva zdravotnictví