Parenťák 2021 - Rozhovor s Adélou Salačovou, specialistkou interní komunikace Nadace RSJ

Organizace PARENT PROJECT, z. s. opět udělila k příležitosti Světového dne povědomí o Duchennově svalové dystrofii ceny Parenťák za rok 2021. Využili jsme příležitosti a zeptali se vítězů všech třech kategorií na pár otázek.

Rozhovor s Adélou Salačovou, specialistkou interní komunikace Nadace RSJ

Adéla Salačová: Parent Project? Pro mě představuje vůli, odhodlání a naději

Dlouhých dvacet let. Tolik času strávila Adéla Salačová v komerčním sektoru. Po opuštění marketingových vod odešla do neziskového sektoru. V Nadaci RSJ je provozní a projektovou manažerkou.

„Na své práci nejvíce oceňuji setkávání s inspirativními lidmi. A také možnost podílet se na společenských a systémových změnách,“ říká v rozhovoru pro Parent Project Adéla Salačová.

Spolu s kolegyní Lucií Brinzanik převzala cenu Parenťák roku v kategorii Přínos partnera, který pomáhá lidem se svalovou dystrofií.

Lucie, co vám proběhlo hlavou, když jste se dozvěděla, že vaše nadace získá ocenění Parenťák roku?

Informace o získání ceny Parenťák roku pro nás byla obrovským překvapením a velkou ctí. Samotné předání na tiskové konferenci, přesně v den, kdy se slavil Světový den povědomí o Duchennově svalové dystrofii a také dvacáté výroční založení organizace, bylo velkou událostí.

Co pro vás konkrétně toto ocenění znamená?

Je to pro nás velký závazek, ale také motivace pro další rozvoj filantropie v rámci naší firemní kultury.

Vzpomenete si, za jakých okolností jste s Parent Project začala spolupracovat?

Organizace byla navržena kolegyní z Plzně, jejíž přátelé, resp. jejich syn, je klientem Parent Projectu. Podařilo se jí v rámci hlasování o nově přidávané organizaci získat velkou podporu kolegyň a kolegů, a my jsme rádi, že díky ní jsme navázali spolupráci s tak úžasnými lidmi, kteří za Parent Projectem stojí.

Jak konkrétně vypadá tato spolupráce?

Naši zaměstnanci v rámci firemní kultury darování podporují organizace, které si sami zvolili. Věnují své prostředky prostřednictvím benefitního systému a ke každé jejich koruně přidá RSJ tři další.

A rýsuje se s Parent Projectem další spolupráce?

V současnosti chceme rozšířit naši pomoc o aktivní zapojení.

Na webových stránkách pravidelně publikujeme příběhy nejen maminek, ale od letošního roku nově i tatínků v rámci seriálu Neviditelní tatínkové. Začetla jste se někdy do těchto příběhů?

Ano, mnohé známe. A známe i některé příběhy tatínků. Jsou to velmi silné příběhy, a (nejen) těmto lidem patří náš obrovský obdiv. Oni všichni zaslouží největší ocenění, i když to, co by ocenili nejvíc oni sami, jim zajistit neumíme.

Jaký konkrétní příběh vás nejvíce zaujal?

Jeden nejde vybrat. Každý osud dítěte a jeho rodiny je jiný, i když je spojuje jedna nemoc. Všem moc fandíme a držíme palce!

Kdybyste měla říci tři slova, která se vám vybaví, když se řekne Parent Project… Která by to byla?

Vůle, odhodlání a naděje.

Co přejete naší organizaci do budoucna?

V první řadě přejeme Parent Projectu co nejméně klientů. Jinak samozřejmě hodně zdraví a síly všem! Moc držíme palce do všech klinických studií a testů, a přejeme, aby se našla adekvátní léčba dostupná pro všechny, kteří ji potřebují. Děkujeme za to, co děláte!

Text: VERONIKA CÉZOVÁ