Očkování proti COVID-19 u dětí starších 5 let

V prosinci 2021 bylo očkování proti COVID-19 umožněno také dětem starším 5 let. Jelikož u dětí s nervosvalovým onemocněním je obecně očkování proti respiračním nemocem (chřipka, pneumokok…) zlatým standardem péče, doporučujeme rodičům zvážit také očkování proti COVID-19, obzvlášť k době, kdy je pravděpodobnost nákazy vysoká.

K očkování dětí proti COVID-19 přistupujeme (stejně jako u dospělých) především proto, abychom eliminovali komplikovaný průběh vyžadující hospitalizaci. Děti obecně mívají průběh onemocnění mírnější než dospělí. Stejně jako u dospělých se však i u dětí vyskytují komplikace. U dětí je obávanou komplikací syndrom multisystémové zánětlivé odpovědi (PIMS-TS), který se může objevit přibližně po 3-8 týdnech po prodělaném onemocnění (a to i u dětí, které příznaky neměly). Jde o nepřiměřenou imunitní reakci organismu na COVID-19, která se projevuje např. horečkou, bolestmi břicha, zvracením, průjmem, otoky, různými kožními projevy. Může dojít k těžkému poškození orgánů - především srdce, plic, ledvin či jater. Tento stav obvykle vyžaduje intenzivní lékařskou péči (pobyt na JIP) a průměrně měsíční hospitalizaci. Další možnou komplikací (cca u 10-20 % dětí) je post-covidový syndrom (nejčastěji únava, poruchy soustředění, bolest hlavy, nespavost, dušnost, kašel). Komplikovaný průběh u dětí je vzácný, nicméně dochází k němu (PIMS-TS postihuje asi 1 dítě ze 4 000, obecný postcovidový syndrom postihuje asi 10% dětí po prodělaném Covidu).

Absolutní kontraindikací očkování je předchozí alergická reakce na některou složku vakcíny. Ostatní onemocnění či stavy mohou být tzv. relativní kontraindikací (očkování je vhodné např. posunout na jiné období - např. až přejde probíhající zánětlivé onemocnění), ale neměly by očkování bránit. V případě nejistoty je možné se obrátit na nervosvalové centrum, kde je vaše dítě sledováno (především na jeho dětského neurologa) a očkování s ním probrat.

V současné době je možné děti od 5 let očkovat vakcínou Pfizer/BioNTech. Jde o mRNA vakcínu, která se podává ve dvou dávkách, s třítýdenním rozestupem, její účinnost se pohybuje kolem 95% (tedy po kompletním očkování je riziko 5%, že dojde k nákaze). Dětem se podává vakcína stejného složení jako u dospělých, jde pouze o naředěnou dávku.

K očkování je možné dítě registrovat https://crs.uzis.cz nebo jej lze podstoupit na některých místech i bez předchozí registrace. Např. ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze očkují děti každé úterý a čtvrtek (ve fakultní poliklinice, Karlovo náměstí 32, od 7:30 do 16 hodin) právě bez předchozí registrace.

Stejně jako u ostatních očkování, i podání vakcíny proti Covid-19 mohou provázet doprovodné příznaky a nežádoucí reakce. Nejčastěji popisovaná je bolest v místě aplikace, únava, bolest hlavy či zvýšená teplota. (Pro více informací viz https://www.parentproject.cz/blog/ockovani-tipy či https://covid.gov.cz/situace/informace-o-vakcine/vime-jake-nezadouci-ucinky-vakcina-ma )

Pokud byste si ničím nebyli jisti a chtěli se s námi poradit, napište na podolska@parentproject.cz