Klára Smrčková: Jsem vděčná, že mohu být díky Parent Projectu součástí osvěty

Klára Smrčková: Jsem vděčná, že mohu být díky Parent Projectu součástí osvěty

Když naše kolegyně Jana Kloboučková oslovila majitelku Kláru Smrčkovou z útulné kavárny The Most Café s nápadem uspořádat výstavu Duchenne bez bariér, Klára byla nadšená. Společně hledaly termín. A našly ten nejlepší možný. Vernisáž fotek zahájí Parent Project v kavárně 29. února v 17:00 hodin na Den vzácných onemocnění…

Paní Kláro, výstavy pořádáte ve své kavárně pravidelně. Jak často jste zde měla tematiku lidí se zdravotním handicapem?

A víte, že – pokud si dobře vzpomínám – toto bude poprvé? (úsměv)

Výstava velkoformátových fotek kluků s Duchennovou svalovou dystrofií ukazuje momentky z našich psycho-rehabilitačních pobytů. Věděla jste něco o této nemoci, než vás kolegyně oslovila?

Asi je to osud, ale ano. Vzhledem k tomu, že otec mého prvního syna pracoval v Anglii v internátní škole, tak jsem poznala mimo jiné i děti s touto diagnózou.

V kavárně budete mít – nejen během vernisáže – pro návštěvníky k dispozici i naši knihu Ve stínu Duchenna, ale také tři knihy od našich kluků Mártyho a Šudyho. Už jste měla možnost se do nich začíst?

Ano, knihu vtipů jsem již jedním dechem přečetla. A na vaši knihu Ve stínu Duchenna se teprve chystám – dala jsem ji moderátorům vernisáže jako podklad k nastudování tématu vernisáže.

Jak dlouho u vás trvají vernisáže? Jsou to pro vás akce například na hodinu?

Záleží na tom, kolik přijde lidí. Ale myslím, že Duchenne bez bariér bude – alespoň podle předběžného zájmu návštěvníků i novinářů – zatím jednou z největších akcí, které jsme tu za sedm let provozu kavárny měli. Zájmu tedy přizpůsobujeme i otevírací dobu. Pokud tu lidé budou chtít být do sedmi, osmi hodin do večera, tak budeme mít otevřeno takto dlouho.

Na koho všeho se mohou návštěvníci na slavnostním odhalení fotek těšit?

Kromě týmu Parent Projectu mám velkou radost, že moderování přijalo duo Barbora Schusswohlová a Vítězslav Větrovec, vernisáž pak hudebně doprovodí Adolf Hájek. Když přišla vaše kolegyně Jana s prosbou, jestli nevím o někom na moderování, napadli mě právě tito dva. A pak došlo ke krásnému propojení. A oba moderátoři už plánují, jak Parent Project dále zviditelnit. Mám z toho obrovskou radost.

Co vám osobně zatím přineslo propojení s naší organizací?

V životě se snažím ke všemu přistupovat s největší možnou pokorou. Vážím si toho, co mám. A když přemýšlím nad rodiči, kteří si vyslechnou takovou diagnózu… Je to strašně těžké. Cítím, že je velmi důležité, aby ta podpora od okolí přicházela od nás všech, aby se to téma dostalo mezi širokou veřejnost. Z Anglie mám zkušenost, že lidé s tímto typem zdravotního handicapu nechtějí být litováni. Žijí svůj život tady a teď. Z toho si můžeme vzít příklad. I my můžeme ze dne na den všechno ztratit… Je proto důležitá osvěta. A já jsem vděčná, že mohu být – prostřednictvím vernisáže – její součástí.

Za rozhovor děkuje: VERONIKA ŠIRC

Foto: archiv KLÁRY SMRČKOVÉ