Tomáš Klus vystoupí na Adventních koncertech na podporu Parent Projectu

Tomáš Klus vystoupí na Adventních koncertech na podporu Parent Projectu

Již zítra na Adventním koncertu České televize vystoupí na podporu naší organizace i zpěvák Tomáš Klus. V tomto předvánočním čase plném vystoupení si na nás Tomáš našel chvilku, aby se s námi podělil o radost z blížícího se koncertu…

Tomáši, jak se těšíte na zítřejší Adventní koncert České televize, který je ve prospěch naší organizace Parent Project?

Nesmírně! Upřímně jsem si vždycky přál tam hrát, protože je pro mne Adventní koncert jedním ze symbolů Vánoc. Koneckonců, je to takový praděd všech charitativních koncertů u nás, takže jsem poctěn, že mohu přispět svou troškou do mlýna.

Sám jste tatínkem tří dětí. Uvědomujete si díky právě i díky nim, jak moc je zdraví důležité?

Samozřejmě. A vzhledem ke své práci, za jejíž neoddělitelnou součást beru možnost ‚potěšit pouze tím, že přijedete‘, se často setkávám s lidmi, jejichž příběhy jsou tolik prosycené bolestí, že nelze než pokorně dnes a denně oživovat vděk za dar zdraví. O to více mě to motivuje být k dispozici. A pokud je to v mých silách, pomoci. Ona je to oboustranná pomoc, většinou platí, že čím těžší osud člověk nese, tím blíž je andělské podstatě, a já tak mám možnost poznávat skutečně osvícené lidi. Pacienti i jejich blízcí jsou znalí opravdových životních hodnot, a to nejen teoreticky; je to inspirující a o důvod víc, proč jim pomáhat.

Co byste chtěl vzkázat rodičům a klukům s Duchennovou svalovou dystrofií?

Aby věděli, že jejich příběhy daleko přesahují rámec osobních, neboť svými vnitřními kvalitami inspirují a vylepšují společnost. Že na ně myslím a že jim přeju dostatek sil a pozornosti, aby jim bylo vycházeno vstříc, aby se o nich vědělo, aby se jim žilo co nejlíp.

Letošní kampaň naší organizace nese název Dokážeme víc, než si myslíte. V čem vy osobně jste sám sebe v životě překonal?

Že jsem se z kluka, co se chce líbit všem, stal klukem, který všeobecnou oblibu vyměnil za názorovou konzistenci, autenticitu, lásku k pravdě a pravdu v lásce.

Za rozhovor děkuje: Veronika Cézová

Foto: archiv Tomáše Kluse