Tábor pro děti s DMD a SMA v Třemošné u Plzně 2018

Letos poprvé organizoval spolek Parent Project tábor pro děti s nervosvalovým onemocněním.

V objektu EXODUS v Třemošné u Plzně tak 10dětí strávilo celý týden bez rodičů. Pro některé z nich to byla premiéra, ale díky šikovným a vyškoleným asistentům se podařilo celý pobyt zvládnout v pohodě a bez problémů.

Děti s nervosvalovými onemocněními jsou trvale závislé na pomoci druhé osoby a jejich hybnost je zpravidla omezená natolik, že se pohybují na vozíku, proto  se běžných letních táborů pro děti nemohou účastnit. O to více se těšily na zážitky, které pak budou moci vyprávět svým kamarádům ve škole.

Asistenční služba funguje po celých 24hodin- děti vyžadují pomoc i v noci. Harmonogram dne je sestaven tak, aby umožnil dětem více odpočívat a všechny hry a činnosti jsou plně uzpůsobeny schopnostem dětí.

O zpestření programu se postaralo několik hostů, kteří byli ochotni za dětmi přijet třeba i ve svém volném čase. Díky organizaci PEFC děti poznávaly les a přírodu. Zkoušely hádat druhy zvířat, naučily se poznávat stromy a už vědí, co to znamená, když je výrobek označen nápisem PEFC.

S paní Pavlínou zkoušely různé fyzikální a chemické pokusy. Nestačily se divit, co dokáží běžně dostupné suroviny- jako soda, ocet a barviva - vyčarovat v praxi.

O hudební odpoledne se postarala skupina Krok-sun-k-rock. Hudební kvíz a diskotéka děti nadchly.

Během týdne si děti vyzkoušely mnoho výtvarných technik, hrály spolu deskové hry a dokonce všechny projely noční stezkou odvahy v přilehlém parku.
Byl to týden plný silných zážitků, týden náročný, ale nezapomenutelný. Děti měly jedinečnou příležitost sdílet zážitky s vrstevníky, kteří mají stejné zdravotní problémy jako oni a všichni využili možnosti získat nové kamarády.

Bylo nám spolu moc dobře a budeme se těšit za rok na viděnou!

Mgr. Markéta Vlčková – hlavní vedoucí tábora

Podpořeno z projektu Pomozte dětem organizovaného Nadací rozvoje občanské společnosti a Českou televizí

Podpořeno z projektu NF Avast