Shrnutí novinek z výzkumu prezentovaných na Mezinárodní konferenci Duchennovy a Beckerovy svalové dystrofie 2022 od prof. Annemieke Aartsma-Rus.

Stále nemůžu uvěřit pokroku, který nastal ve vývoji AAV microdystrofinové genové terapii a tomu, že placebo kontrolované klinické studie těchto léčiv jsou již ve třetí fázi testování. Nicméně, stále přetrvává riziko, někteří pacienti měli vážné vedlejší účinky a jeden pacient ve studii zemřel. Jednalo se o nechodícího pacienta, nyní víme, že měl srdeční selhání a dehydrataci, nicméně než se vše dovyšetří, studie u nechodících je pozastavena. Ne však třetí fáze testování u chodících chlapců. Název samotných testovaných léčiv je velmi složitý - fordadistrogen movaparvovec & delandistrogen moxeparvovec.

Farmaceutické společnosti nyní z připravované genové terapie vyřazují pacienty s určitým typem mutace (v N-terminální části genu) vzhledem k tomu, že tato skupina může mít imunitu proti micro-dystrofinu. Zároveň Solid Biosciences vyvíjí nový AAV microdystrophin paralelně se stávající látkou, kterou již sami testují.

Kromě Solid Bioscinces, Sarepty a Pfizeru začal s klinickým testováním AAV-microdystrofinu také Genethon France a společnost RegenXBio se na klinickou část připravuje.

Kevin Flanigan prezentoval případ, kdy podali 7měsíčnímu dítěti s DMD lék s exon 2 skippingem, využívající AAV nosič, výsledky jsou zatím slibné - nezaznamenali nežádoucí účinky a došlo k masivnímu poklesu CK hodnoty. Audentes/Astellas se zaměřují na vývoj exon skippingu 45/51/53.

U exon skippingových terapií probíhá několik studií, které se snaží dokázat, že FDA schválené léky (eteplirsen, golodirsen, casimersen, viltolarsen) opravdu zpomalují progresi nemoci. Sarepta zároveň dělá dlouhodobou studii vyšší dávky Eteplirsenu (144 týdnů u 152 pacientů).

SRP 50-51 od Sarepty je stále ve fázi 2, u zapojených pacientů je patrná hypomagnezémie, nicméně dá se léčit doplňky. PepGen připravuje exon 53 studie s peptid-konjugovaným morpholinem.

Dyne a Avidity chystají exon-skippingové studie využívající protilátkovou technologii. Dyne užívá krátký protilátkový fragment a zaměřuje se na exon-skipping 51, Avidity užívá celou protilátku a zaměřuje se na exon-skipping 44. Protilátky se vážou na transferrinový receptor.

Italfarmaco studie Givinostatu u pacientů s BMD neprokázala snížení fibrotizace u léčených pacientů, nicméně  svědčí pro menší ukládání tuku a zlepšení svalového stahu. Výsledky Givinostatu u pacientů s DMD očekává společnost v červnu.

Vamorolone studie u pacientů s DMD stále běží a výsledky budou k dispozici v příštím roce. Zároveň je v plánu studie pro BMD pacienty - v Itálii a USA. Edgewise připravuje druhou fázi studie u BMD pacientů, která by měla zlepšit stabilitu svalového vlákna.

Antisense připravuje ASO léčbu zaměřenou na T-buňky (ATL1102) jako způsob zlepšení kvality svalu. Léčba je podávána cestou týdenních subkutánních injekcí. Osobně bych dala přednost orálně podávanému vamorolonu jehož účinnost je zatím srovnatelná.

Capricor by rádi zlepšili kvalitu svalu pomocí kmenových buněk, které produkují růstové faktory chránící svaly a srdce. Připravují třetí fázi klinické studie v USA a spolupracují také s NS Pharmou.