Rozhovor s Adamem Peškou o Boccie

Na přelomu dubna a května se uskutečnil v kanadském Montrealu BISFed Světový pohár v paralympijském sportu boccia. Boccia je sport podobný francouzské pétanque, jedná se o modifikaci několika her (bocce, boules, pétanque, lawn bowling). Pro osoby s nervosvalovým onemocněním je to od určitého věku jediný sport, který mohou provozovat. 

Adam Peška tomuto sportu doslova propadl. Se svou sportovní asistentkou se v Montrealu postupně probojovali až do finále, kde na Adama čekal zkušený hráč, několikanásobný paralympijský šampion a Mistr Evropy Jose Carlos Macedo. Adam ho však svou přesnou hrou dokázal porazit 4:2.

Adame, rádi bychom ti pogratulovali k úspěchu a zeptali se na několik otázek. Jak dlouho se boccii věnuješ?

Hraju už 10 let.

Co tě na tom baví nejvíce?

Jsem rád, že můžu sportovat, musím se u toho soustředit, a je to naplňující. Zápasy jsou napínavé a nikdy není jisté, kdo vyhraje. Také mám mezi hráči hodně kamarádů, a tak je hodně srandy.

Foto: Samuel Waage

Hodně jezdíš i do zahraničí, jak zvládáš tyto cesty?

Cesty jsou trochu náročné, jezdí s námi i táta, který mě v letadle přesouvá, ale zatím se to vždy nějak zvládlo.

Mohl bys nám trochu vysvětlit pravidla?

Každý hráč má šest kožených míčků. Jeden má červené a druhý modré. Cílem hry je umístit co nejvíce míčků své barvy k cílovému bílému míčku („jack“). Ve své kategorii ke hře potřebuji šikmou rampu a sportovní asistentku – to moje mamka, která tuto rampu dle mých pokynů nastavuje, klade na ni míčky a já je pomocí tykadla na přilbě vypouštím.

Hraješ jako jednotlivec, v páru nebo ve tříčlenných družstvech?

Hraju v kategorii BC3 jednotlivce i páry.

Foto: Samuel Waage 

Kde je možné v ČR tento sport hrát a kde trénovat?

Je možné ho hrát i trénovat ve sportovních klubech napříč ČR.

Tvoje poslední cesta byla do kanadského Montrealu, kde jsi obsadil krásné 1. místo. Co pro tebe toto vítězství znamená?

Byl to dobrý pocit, když hráli českou hymnu. Díky výhře jsem získal hodně bodů do světového žebříčku.

Foto: Samuel Waage 

Boccia se v roce 1984 stala paralympijským sportem. Ty ses nyní posunul velkým krokem ke svému cíli - ke kvalifikaci na LPH Tokio 2020. Máš ambice se podívat i na paralympiádu?

Velmi rád bych se tam dostal, ale tento rok jsou potřeba dobré výsledky a získat dostatek bodů, abych se tam mohl kvalifikovat.

Adame, moc děkujeme. Budeme držet palce, aby se tvůj sen splnil. Pevně věříme, že se ti to povede. Moc fandíme také mamince Ivě Peškové a tatínkovi Josefu Peškovi, bez jejichž asistence, péče a doprovodu by dosažení těchto výsledků bylo takřka nemožné. Přejeme také tvojí trenérce Michaele Řiháčkové hodně dalších úspěchů s jejími svěřenci.

Foto: Samuel Waage

Foto: Samuel Waage