Rodina, která pomáhá…

Rodina Bartošových je úplně obyčejná česká rodina, která si váží toho, že jsou všichni zdraví. Váží si toho tak moc, že se rozhodli všichni pomáhat. Pomáhat se dá různě a úplnými maličkostmi. Když se těch maličkostí sejde hodně, tak je z toho obrovitánská pomoc pro lidi, kterým zdraví v životě chybí. Rodina nechce své činy prezentovat, museli jsme je hodně přemlouvat. Přesvědčilo je až to, že jejich aktivity mohou být inspirací pro někoho, kdo by se rád zapojil do pomoci ostatním, ale neví, jak začít nebo jakými způsoby se dá vůbec pomáhat.

Za rodinu na naše zvídavé dotazy odpovídala maminka Marcela.

Jak se vaše rodina dostala k tomu, že pomáhá lidem se svalovou dystrofií?

Stalo se to úplnou náhodou. Manžel vydal v roce 2013 knížku říkanek pro děti, která se shodou okolností dostala do rukou paní Jitce Reineltové, která je maminkou Matýska, kluka se svalovou dystrofií. Tak jsme se dozvěděli o kontu Matýsek, začali do něj přispívat a s paní Reineltovou jsme od té doby v kontaktu.

Znáte se osobně s někým se svalovou dystrofií?

K osobnímu setkání s Reineltovými došlo při benefičním koncertu v listopadu 2014. Dcera byla v té době členkou pěveckého sboru Puellae cantantes a spolupodíleli jsme se v Březně na uspořádání koncertu, jehož výtěžek byl určen pro děti se svalovou dystrofií.

Kdo všechno se z vaší rodiny zapojuje?

Pracující členové naší rodiny pravidelně měsíčně přispívají na konto Matýsek. To je pomoc finanční. Dcera se zapojuje jako asistentka na letních táborech PARENT PROJECTU, takže pomáhá svým časem.  Syn, který je zakladatelem MMA Shorties, domluvil dražbu dresu bojovníka MMA Davida Dvořáka. Podporovat se tak dá i sdílením na jeho stránkách a sociálních sítích.

Nejnovější akcí je náš rodinný projekt „Knížka, která pomáhá“. Celý výtěžek z prodeje knížky mého manžela bude putovat na konto PARENT PROJECTU. Zatím bylo posláno prvních 20 000 korun a po prodání celého nákladu bychom se mohli dostat nad 100 000 korun.

Proč je vaše rodina tak aktivní? Jaká je vaše motivace?

Motivace je velmi jednoduchá – dát zlomek svých příjmů na jakoukoli pomoc považujeme za přirozenou věc. Tím, že jsme trochu pronikli do komunity rodičů a dětí se svalovou dystrofií, jsme se začali o tuto problematiku více zajímat. Když víte, že přispíváte na konkrétní věc, konkrétním lidem a navíc máte představu, jaké každodenní problémy tito lidé řeší, je to o to jednodušší.

Váš manžel spojil vydání knížky s dobročinnou aktivitou. Jak ho to napadlo? Kde se dá knížka koupit?

Pomoci knížkou získat peníze pro nějakou smysluplnou věc měl v hlavě už dávno a zvolit Parent Project bylo úplně přirozené. Knížka se dá koupit výhradně objednáním na bartos-ji@seznam.cz, případě je možné manžela kontaktovat přes FB https://www.facebook.com/jiri.bartos.autor/.

A jak napadlo vašeho syna dražit dres Davida Dvořáka, bojovníka MMA? Jaký byl o dres zájem? Kolik se podařilo vydražit?

Prvotní kontakt ohledně dresu s Davidem navázal manžel. Syn pak jako zakladatel projektu MMA Shorties, který skrze sociální sítě a web pravidelně informuje o dění v MMA světě, navázal. Protože se s Davidem osobně zná, dohodli jsme se na předání a následném způsobu dražby. Na FB mají základnu cca 30 000 fanoušků, takže se nabízelo ji využít pro dobrou věc. Vůbec ale nečekal, jak velký zájem dražba vzbudí. Jeho skromný cíl byl 2 000 korun, ale nakonec se podařilo vydražit 8 001 korun s tím, že výherkyně Nina Plačková na konto Parentu Projectu zaslala rovných 10 000 korun.

Syn by rád do budoucna oslovil další zápasníky MMA, aby podobné dražby zopakoval.

Zmínila jste, že vaše dcera jezdí na letní tábory Parent Projectu jako asistentka. Proč asistence? Měla s tím předchozí zkušenosti?

Předchozí zkušenosti s asistencí neměla, takže to pro ni byla ze začátku velká neznámá. Díky paní Reineltové se o této možnosti dozvěděla a zaujalo ji to. Práce s dětmi se svalovou dystrofií ji začala tak bavit a naplňovat, že se rozhodla v ní pravidelně pokračovat.

Jaké jsou její dojmy z těchto letních táborů?

Dětské tábory pořádané Parent Projectem jsou podle ní naprosto bezkonkurenční. Je na nich vždy zajímavý program a úžasná atmosféra, kterou tvoří především skvělý kolektiv asistentů, vedoucích a samozřejmě dětí. Dětem se na táboře všichni snaží zprostředkovat zážitky, které by jinde možná nezískaly.

Vše, co děláte, je neskutečné. Velmi si vážíme vaší pomoci a přejeme si, aby takových rodin – jako je ta vaše – bylo co nejvíce. Kdo ví, možná tento článek někoho inspiruje. Moc děkujeme.