Reportérka Lea Surovcová: Jsem šťastná, že mohu být patronkou Parent Projectu

Reportérka Lea Surovcová: Jsem šťastná, že mohu být patronkou Parent Projectu

Lea Surovcová, naše patronka nedělního Adventního koncertu České televize, má napilno. Právě čtvrtou adventní neděli v 17:30 odvysílá její domovská ČT v přímém přenosu benefiční koncert ze Strahovského kláštera. Přestože toho v posledních dnech moc nenaspí, přesto si Lea na nás v nabitém diáři našla chvilku na rozhovor…

Leo, jak se těšíte na nedělní koncert, kde jste patronkou naší organizace?

Já už snad ani nedospím. Bude to kouzelná atmosféra, protože ten 4. Adventní koncert ČT je prostě nejvíc vánoční. Zároveň jsem napjatá, jaká bude podpora. Zatím je ze strany dárců skvělá, tak snad štěstí bude stát i při nás. A já vám to nepokazím. (úsměv) Minimálně si to všichni užijeme. Jsem taky ráda, že vás mnohé uvidím osobně.

Co to všechno obnáší být patronkou Adventních koncertů?

Pro mě osobně je to obrovská pocta. Vím, jak pečlivě ČT vybírá organizace i patrony. Být patronkou znamená postarat se hlavně o medializaci, takže to obnášelo natáčení spotů, namlouvání nebo prezentaci. Vypadá to snadně, ale v našem běžném denním kalupu je to něco hodně navíc. Všichni jsme se rolí chtěli zhostit co nejlépe, tak nás to stálo docela dost energie. Jen ty spoty jsme točili tři dny a doslova noci. Ale my se u toho i náramně bavili se štábem i dalšími patrony. Všechno, co se dělo kolem, byla krásná práce a stála za to. Navíc všichni čtyři patroni jsme našim organizacím úplně propadli. Takže to není jen, že nějaký projekt „naksichtujeme“, ale prožíváme to. 

Pamatujete si, kdy poprvé jste s naší organizací začala spolupracovat?

Já se dívala do archivu a bylo to zhruba pět let, kdy jsem točila s paní Krčkovou a Martinem. Už tehdy mě oslovily knihy, které píše Martin Krček s Jakubem Šudákem. A dodnes si pamatuju moment, kdy mi paní Krčková mezi řečí říkala, že nemáte žádného patrona. Tak mi to přišlo úžasné, když jsem se dozvěděla, že alespoň na Adventní koncerty ČT můžu být já vaším patronem. Jinak o problematiku jsem se zajímala delší dobu, protože naše kamarádka má bratra se svalovou dystrofií, kterému je dnes přes třicet.

Co byste chtěla vzkázat rodičům a klukům s Duchennovou svalovou dystrofií?

Jste hrdinové! Děkuju za těch pár hodin, které jsem mohla s vámi strávit nedávno při společné akci. Domů jsem odjela s hlavou plnou myšlenek, jak to máte šíleně náročné. Zároveň jsem odjela nabitá, že jsem potkala úžasné rodiče, se kterými byla chvílema i pěkná legrace. Takže velký a největší respekt!

Letošní kampaň naší organizace nese název Dokážeme víc, než si myslíte. V čem vy osobně jste sama sebe v životě překonala?

Já mám pocit, že sama sebe musím překonávat téměř denně. V práci točím často velmi těžká témata a abych to zvládla dobře, tak se sebou pořád musím pracovat. Vyhořelá vystresovaná reportérka by lidem byla k ničemu. (smích)

Text: Veronika Cézová

Foto: Česká televize