Marián: Proč podporuji Parent Project? Protože zdraví není samozřejmost - Dokážeme víc, než si myslíte?

Marián: Proč podporuji Parent Project? Protože zdraví není samozřejmost  - Dokážeme víc, než si myslíte?

Má srdce na dlani. A i když má sám zdravotní problémy, pomáhá dětem se svalovou dystrofií. V sobotu 27. srpna pořádá akci Vyjížďka pro Matýska.

Devětačtyřicetiletý Marián pracuje jako OSVČ. A pacientská organizace Parent Project je jeho srdcovou záležitostí.

„Už deset let zpátky volala manželce kamarádka s kamarádem, že Jitka Reineltová, současná předsedkyně Parent Projectu, pořádá charitativní akci pro děti se svalovou dystrofií a jestli bychom mohli s naší hudební skupinou vystoupit. Nápad se nám líbil. A vznikla tak spolupráce, která trvá dodnes,“ popisuje Marián.

Mariáne, když vás před deseti lety Jitka oslovila, věděl jste, co je to svalová dystrofie?

Vůbec jsem o té nemoci nic nevěděl. Samozřejmě mě však zajímalo, pro koho že to vlastně máme hrát, tak jsem si pár článků načetl.

Kdo vymyslel letošní počin s názvem Vyjížďka pro Matýska?

Byl to nápad Jitky. Znám se přes fotbal s jejím bratrem. A když nás oslovila s touto akcí, dávalo mi smysl pomoci.

Co návštěvníky čeká?

Na této spanilé jízdě budou nejen krásné motorky, ale i americká auta. Bude to podívaná nejen pro dospělé, ale i pro děti, které se budou moci povozit. Vystoupí také osm kapel bez nároku na honorář.

Jak náročné bylo dát dohromady takovou akci?

Sám jsem muzikant, hraji na kytaru již 35 let, takže z tohoto pohledu to nebylo tak těžké. Mezi muzikanty mám mnoho kamarádů a přátel, kteří rádi pomohou. Slyší na to, že je to pro dobrou věc, že je to pro děti, které nemají tolik štěstí jako zdraví lidé. Jediné, čeho se trochu bojím, je počasí. To je nepředvídatelné. Na druhou stranu – nikdo nejsme z cukru, takže i případné přeháňky jistě zvládneme.

Když mluvíte o tom, že si uvědomujete, že jsou lidé, kteří nemají v životě tolik štěstí jako zdraví lidé… Když už znáte Parent Project a některé příběhy rodin s nemocnými dětmi, vážíte si pak toho, že máte zdravou dceru?

Ano. Ale je fakt, že i naše sedmnáctiletá dcerka měla po narození nějaké problémy a manželka s ní musela cvičit Vojtovu metodu. Takže ano, uvědomuji si, že zdraví není samozřejmost. A díky dlouhodobé spolupráci s organizací Parent Project vnímám, jak je důležité, že tu je, že sdružuje nemocné děti a jejich rodiny a pomáhá.

Máte rok před padesátkou. V jaké zdravotní kondici jste?

Upřímně – celou dobu jsem si myslel, že jsem zdravý. Pak se mi ale jednou v Chomutově přitížilo. A v nemocnici v Ústní nad Labem jsem se dozvěděl, že mám nemocné srdce, které pracuje na deset až patnáct procent… A do toho mám ještě cukrovku… Dostal jsem tedy léky a musel jsem překopat svůj dosavadní životní styl.

Velké jubileum, které vás čeká, s sebou určitě přinese i rekapitulování. Co vám v životě přináší největší radost?

Když jsou blízcí lidé po mém boku šťastní. A dětský smích a úsměvy. To je nejvíce…

V rámci Vyjížďky pro Matýska budete plnit sny dětem se svalovou dystrofií. Jaké jste si vy v životě splnil sny?

Některé sny se mi podařilo splnit díky manželce. Dostal jsem se tak třeba do Itálie na zápas AC Milan proti Juventusu, do Jižní Ameriky...

A sny do budoucna?

Hlavně abychom byli všichni šťastní a zdraví… A pak vidět kapelu Kiss v původní sestavě nebo si zahrát na velkém srazu s nějakou top kapelou. Ale to je asi nereálné…

Mariáne, moc vám držíme palce, ať tento váš sen se vám jednou splní. My tomu věříme. Protože sny se plní. I naši kluci v kampani Dokážeme víc, než si myslíte, ukazují, že nic není nemožné…

Text: VERONIKA CÉZOVÁ