Jakub Šudák - spisovatel s nadhledem

Jakub Šudák - spisovatel, který se nebojí černého humoru a bere život s nadhledem.

Jméno a Věk?

Ahoj. Jmenuji se Jakub Šudák a je mi 27 let.

Co Tě baví?

Baví mě cestování, psaní knih, humor,  návštěvy různých koncertů, setkávání se s rodinou či kamarády.

Vzdělání, práce?

Vzdělání mám středoškolské. Aktuálně pracuji jako spisovatel na volné noze.

Mluvila s Tebou rodina o nemoci?

Rodina se mnou o nemoci moc nemluvila, jen na různých lékařských vyšetřeních. Zjevně ze mě cítila, že jsem s tím smířený. Navíc udělali jednu z nejlepších věcí na světě: nelitovali mě.

Kdy sis začal uvědomovat svoji nemoc a jak jsi ji snášel v dětství a dospívání?

Svoji nemoc jsem si začal uvědomovat v době, kdy se začaly projevovat první příznaky nemoci. V dětství a dospívání jsem to bral, tak jak to je. Hlavně jsem se nad tím snažil nijak nepozastavovat.

Jak probíhalo Tvé vzdělání, pracuješ?

Vzdělával jsem se jako většina lidí, takže ve škole. V současnosti píši blog, knihy a kreslím vtipy s tématikou černého humoru. Tohle všechno dělám s mým kamarádem Martinem Krčkem, s kterým mě spojuje nejen život s muskulární dystrofií typu Duchenne, ale především smysl pro černý humor, kterým svojí diagnóze čelíme.

Chceš žít sám (bez rodičů)? Pokud ano, myslíš, že je to možné?

Pokud jde o otázku, zda-li bych chtěl žít bez rodičů. Za mě ano. Chtěl bych žít jako řada dospělých. Myslím si, že je to i možné. Nejdřív by však musel stát vytvořit vhodné podmínky, abych mohl žít komfortně, třeba i bez těch rodičů. Například s nějakou přítelkyní. Jelikož rodiče by si zasloužili trochu toho odpočinku. Především moje máma, která o mě nejvíce pečuje.

Co vzkážeš rodičům malých dětí?

Na závěr bych rád rodičům malých dětí vzkázal: Carpe diem - užij dne.

Pokud vás Jakubův příběh zaujal, můžete zjistit více na jeho blogu nebo v jeho knize, na blogu i knize spolupracuje se svým kamarádem Martinem Krčkem, na jehož příběh se můžete podívat zde.