Jak zlepšit podporu lidí se zdravotním postižením – předvolební debata #Pro podporu šitou na míru

Aliance pro individualizovanou podporu, u jejíhož zrodu jsme stáli jako zakládající členi, uspořádala 14. září veřejnou debatu v Pacientském hubu na téma budoucnosti systému podpory a péče v ČR.

Debaty se zúčastnili tito zástupci politických stran:

Olga Richterová - 1. místopředsedkyně Pirátů

Jana Maláčová – místopředsedkyně ČSSD

Věra Kovářová – místopředsedkyně STAN

Lenka Kohoutová – členka sociální sekce ODS

Aleš Juchelka – člen hnutí ANO

Nina Nováková – členka KDU-ČSL

Celou debatu moderovali Klára Laurenčíková a Petr Třešňák.

Hovořilo se o změnách systému podpory, kterou potřebují lidé se zdravotním postižením či chronickým onemocněním a jejich pečující v naší zemi.

Stovky tisíc lidí se zdravotním postižením nebo chronickým onemocněním v České republice totiž nedostávají vhodnou podporu a péči. Nedostávají ji ani pečující osoby, které zajišťují 70–90 % veškeré dlouhodobé zdravotní a sociální péče.

Krátce byl poskytnut také prostor pro reakce z řad publika.

Slova se mimo jiné chopila předsedkyně Parent Project, z.s., Ing. Jitka Reineltová:

„Myslím, že byste si opravdu měli sednout k jednomu stolu a začít tuto situaci vážně řešit, bez ohledu na politickou příslušnost, protože za dvacet let se tady mnoho nezměnilo a já bych byla ráda, aby následující čtyři roky byly alespoň nějakou změnou pro rodiny lidí se zdravotním postižením – tedy těch, kteří opravdu podporu potřebují. V současné době stát supluje řada neziskových a pacientských organizací, které poskytují služby bez podpory státu, shánějí finanční prostředky z privátní sféry. Stát by si měl vzít příklad a podporovat i tyto organizace, to je cesta. Všichni byste se měli domluvit a začít konečně fungovat ve prospěch lidí, kteří opravdu podporu potřebují.”

Děkujeme Jitce za osobní účast na této debatě i za její dlouhodobou angažovanost v problematice sociální péče a zdravotně-sociálního pomezí. Snad si její slova politici vezmou k srdci a začnou více fungovat ve prospěch lidí, kteří opravdu potřebují podporu.

Záznam celé debaty ke zhlédnutí zde (začátek v 21.minutě).