Honza Vaněk - sebevědomý grafik

Honza Vaněk - sebevědomý grafik, který je vlastně úplně normální.

Jméno a Věk?

Ahoj. Jmenuji se Honza Vaněk a je mi 21 let.

Co Tě baví?

Nejvíce mě baví počítače a všechno kolem nich, chodím často na koncerty, především tedy na rockové koncerty, taky mě zajímají filmy a alespoň jednou za měsíc chodím do kina, občas také navštívím i divadlo. Mám také asistenčního psa, který mě také docela zaměstnává.

Vzdělání, práce?

Chodil jsem jako všichni základní školu a poté jsem vystudoval střední školu v oboru webdesign. V současné době pracuji jako grafik a také stříhám videa a občas zabrousím i do oboru, který jsem vystudoval.

Mluvila s Tebou rodina o nemoci?

Úplně si to nepamatuji, myslím, že mi o tom řekli až v době, kdy jsem začal špatně chodit, což bylo okolo 8 roku mého života. Myslím, že se s tím museli nejdříve srovnat oni sami.

Kdy sis začal uvědomovat svoji nemoc a jak jsi ji snášel v dětství a dospívání?

Nemoc jsem si začal uvědomovat po tom, co jsem nastoupil do školy, spolužáci mi museli pomáhat s taškou do schodů a tam se uvědomil, že je něco špatně. V dětství jsem hlavně hodně padal a nedošel jsem tak daleko jak jsem chtěl, ale přišlo mi to docela normální, nejvíce mě nemoc zasáhla okolo 11 roku, kdy jsem přestával chodit a měl už mechanický vozík, pamatuji jak jsem chodil kousky ve škole po chodbě, byl jsem zrovna v páté třídě a asi kolem listopadu jsem si sedl na vozík a už jsem se nezvedl, ale vzal jsem to tak jak to je a smířil se s tím.

Jak probíhalo Tvé vzdělání, pracuješ?

Vzdělával jsem jako všechny zdravé děti, byl jsem dokonce asi nejlepší ze třídy. Potom jsem měl štěstí a našel bezbariérovou střední školu a pokračoval ve vzdělání jako všichni ostatní. Pracuju na počítači dělám grafiku, stříhám videa a spravuju weby a především web Parent Projectu.

Chceš žít sám (bez rodičů)? Pokud ano, myslíš, že je to možné?

Určitě bych chtěl, pokud se naskytnou nějaké dobré podmínky. Myslím, že je to možné jen je potřeba nějakého asistenta, který by se o daného člověka staral 24h.

Co vzkážeš rodičům malých dětí?

Rodičům bych rád vzkázal, aby se nebáli nemoci a chovali se k dětem jako by byly zdravé a hlavně, aby se nebáli je poslat někam samotné, je to pro děti lepší než, aby s rodiči strávily všechen čas a staly se na rodičích úplně závislé.

Pokud se chcete o Honzovi dozvědět více můžete navšívit jeho facebook nebo instagram, na kterém sdílí jak se žije s asistenčním psem.