DEN VZÁCNÝCH ONEMOCNĚNÍ 2022

Poslední únorový den si každý rok po celém světě připomínáme osudy lidí, kteří žijí se vzácným onemocněním. Sloganem pro letošní rok je „Děkujeme, že jste s námi“. Tento den totiž také patří všem, kteří jim pomáhají život s nemocí zvládnout: jejich rodinám, pečovatelům, přátelům, lékařům, sestrám i těm, kteří pracují v pacientských a dalších podpůrných organizacích.

Na připomínku a jako vyjádření solidarity se na Den vzácných onemocnění 28. února v sedm hodin večer po celém světě rozsvěcují budovy růžovou, světle zelenou, světle modrou a fialovou barvou, které tento den symbolizují. Ke světelnému řetězu se připojily nejrůznější významné stavby, například památky, jako je římské Koloseum nebo šikmá věž v Pizze, zajímavé stavby moderní doby jako je nejvyšší budova světa Burdž Chalífa v Dubaji, veřejné úřady, ale i radnice menších měst, mosty nebo sportovní stadiony.  V České republice se zatím připojily stavby v celkem jedenácti krajích.

Podpořit tento den můžete sdílením informací na svých profilech na sociálních sítích i vy, můžete se vyfotit pod svítící budovou nebo prostě jen sdílet i své barevně upravené fotky s #VZACNI2022.

Je ale též potřeba připomínat práci pacientských organizací, které doplňují nezbytnou zdravotní a sociální péči a v mnoha případech ji pro své pacienty nahrazují.  Přečtěte si rozhovor s naší předsedkyní Jitkou Reineltovou , který poskytla u příležitosti Dne vzácných onemocnění pro Zpravodaj ČAVO.