Psycho-rehabilitační pobyt - víkendový pro rodiny s malými dětmi jaro 2020

První letošní pobyt. Začali jsme jako tradičně víkendem pro rodiny s malými dětmi. O víkendu 6. – 8. března 2020  bylo ve Smečně v Domě rodin pěkně veselo.

Během celého pobytu se, tak jako vždy, o děti starali naši zkušení asistenti. Rodiče se tak mohli věnovat programu, probírat společná témata a relaxovat.

Sobotní den byl z velké části věnován relaxaci rodičů a péči o jejich tělo i duši. Všichni si pochvalovali služby skvělé pedikérky Magdalena Ciechomska a masérky Lucie ze salonu Moje Masérna (Instagram mojemaserna).

Celého pobytu se účastnila naše psycholožka Simona Dejdarová, která si pro děti i rodiče připravila několik aktivit. Děti se velmi hezky zapojily do povídání s obrázky, které mělo za cíl ukázat jednu z možností, jak s dětmi hovořit o jejich pocitech, vyznat se v jejich obavách, pojmenovat jejich frustrace, ale i vyjádřit pocit štěstí. Pro děti se specifickými potřebami je velmi důležité vyznat se v tom, co prožívají. Návodné obrázky či knížky s ilustracemi jsou skvělými pomocníky pro rodiče, kteří chtějí se svými dětmi hovořit o pocitech, prožívání, vnímání sebe sama, o vztazích s lidmi, nebo třeba i o různých aspektech života se svalovou dystrofií.

Simona také vedla balintovskou skupinu, na které rodiče mohou, pokud chtějí, řešit svůj vztah s druhým člověkem, který je nějakým způsobem tíží. Jedná se o specifickou skupinovou aktivitu vycházející z principů psychoterapie, která se již poněkolikáté velmi osvědčila.

Velkým překvapením byla, nejen pro děti, návštěva exotických zvířat. Děti si mohly pohladit hada, skunka a surikaty.  Zvířátka prostě fungují a ta, která jsme viděli, mají navíc většinou nějak pohnutý osud. Moc děkujeme Zooparku Zájezd za to, že se tak dobře starají o zvířátka, a také za to, že nám připravili krásný zážitek.

Tento zážitek mohlo trumfnout již jen hledání pokladu. J Děti si plněním úkolů vysloužily odměnu, která jim všem vykouzlila úsměv na tváři. A kdo chtěl, tak se večer ještě účastnil pohádkového kvízu. Byl to super nabitý den s kamarády, na který se nezapomíná. A mít své kámoše, které provází stejné „trable“, je k nezaplacení…

Neděli většinou trávíme tvořením. Tentokrát se ve velkém počtu zapojili i tatínci a v ničem si v malování hedvábných šátků nezadali s maminkami. Celým procesem malování nás provázela Marcela Poláková. Marcela je skvělá v tom, že v každém člověku vidí umělce a v každém výtvoru dílo hodné dražby nejprestižnějších aukčních síní. J A jak lépe oslavit Mezinárodní den žen, který na neděli připadl, než tím, že se všichni pochválíme. J

Na pobyt nás přijela navštívit i naše fyzioterapeutka Anička Jánská. Patricie Rusková dávala rady ohledně ergoterapie a na vyžádání rodičům zatejpovala bolavá místa. Monika Frantlová se pobytu účastnila jako asistentka pro děti, ale v případě potřeby rodičům ráda radila i v otázkách sociální problematiky.

Děkujeme organizátorům a všem zúčastněným. Těšíme se zase příště.

Podpořeno z projektu Pomozte dětem organizovaného Nadací rozvoje občanské společnosti a Českou televizí 
Pobyt byl realizován za finanční podpory Ministerstva zdravotnictví