Psycho-rehabilitační pobyt - týdenní "Dámská jízda" 2019

Naše tradiční akce pro všechny mámy a jejich děti. Letos se sjely děti všech věkových kategorií. Nejmladšímu miminku bylo 8 měsíců a nejstaršímu chlapovi 30 let. Věk maminek z pochopitelných důvodů uvádět nebudeme. ;-)

Proč organizujeme speciálně tuto akci? No protože tím umožňujeme našim dětem najít parťáky. Vznikají zde nádherná přátelství, kterým nevadí ani bydliště na druhém konci republiky, ani nefungující svaly. A taky protože maminky najdou spřízněné duše, které jim rozumí. Takových informací, které se dozví během jednoho letního týdne, nemají šanci jinak nashromáždit za celý rok.

Již třetím rokem zveme na tyto akce asistenty. Každé dítě (a je jedno, zda je to batole, puberťák či dospělý), dostane k ruce jednoho kámoše asistenta. Letošní sestava asistentů se povedla. Nejedná se vůbec o lehký úkol starat se o naše kluky a holky, ale všichni si s tím poradili bezvadně a šli do toho na 100 % celý týden. Za to jim patří veliké uznání a poděkování. To, že si děti i jejich maminky zvykají na asistenty, není samoúčelné. Hodí se to i pro běžný život, ale o tom někdy jindy…

A kdy a kde že jsme se to setkali? Dne 7. – 14. července v RZ Vyhlídka v Blansku. Ubytování má dostatek bezbariérových pokojů a navíc je v nádherném prostředí.

Během pobytu si pro nás naše psycholožka Simona připravila tři řízené diskuze na různá témata. Bylo to velmi inspirativní a podnětné a my za to moc děkujeme. Přijely za námi také různé návštěvy. Například Blanka Teplanová, která nám přijela udělat krásné fotky – bez nároku na honorář. Pán ze společnosti Erilens, který nám představil stropní zvedací soupravy. A jedna z našich maminek, Monika, která maminky rozmazlovala kosmetikou TianDe. A také nesmíme zapomenout na paní masérku, která maminkám rozmasírovala ztuhlá a bolavá záda.

Malé děti se věnovaly nejrůznějším aktivitám - od tvoření, přes hraní her, vyjížďce na lehokolech, až po dovádění v bazénu. Starší kluci vyjížděli na krátké výlety do okolí, občas zajeli na pivo, hráli s míčem, povídali si anebo prostě jen tak byli. Spolu. Tady a teď.

Největší bomba celé akce byla soutěž „Parent Project má talent“. Každé dítě a jeho asistent dostali za úkol vymyslet a předvést svůj talent. Porota pak měla velmi těžký úkol vybrat ten největší. Jednoznačně se ale shodla na tom, že talent mají všichni. Bylo se na co koukat, nestačili jsme žasnout, co všechno se dá vymyslet. Jízda pozadu? Tanec s elektrickým vozíkem? Psaní pusou? Kreslení? Kopání do brány? Jízda na hraně? Házení šišek? Nic z toho nebyl problém! To a ještě mnohem víc umí naše malé/velké děti na jedničku. Všichni ze sebe vydali maximum a teď jen musíme popřemýšlet, jak všechny ty naše talenty co nejlépe využít.

Druhá pecka byl společný výlet s MDA Ride. Sice nám vydatně pršelo, ale klobouk dolů všem motorkářům, které to neodradilo. Neodradilo to ani nás, a tak jsme se všichni potkali na Mohyle Míru u Prace, kde jsme si projeli expozici, vyfotili se a pak ještě zvládli společný oběd.

Týden utekl jako voda, ale my z načerpané energie, budeme těžit ještě hodně dlouho. Dokud to půjde, budeme tento druh akcí podporovat. Budeme rádi, když se příště přidají další maminky. Pokud jste ještě nebyly a máte obavy, zda byste akci zvládly, zavolejte nám nebo napište (Patricii, Simoně, Markétě, Jitce apod.). Moc rádi se s Vámi podělíme o to, proč si tuto výjimečnou akci nenechat ujít.

Podpořeno z projektu Pomozte dětem organizovaného Nadací rozvoje občanské společnosti a Českou televizí 

Pobyt byl realizován za finanční podpory Ministerstva zdravotnictví